Bizi Arayın

+90 (530) 230 22 10

Çalışma Saatleri

10:30 - 21:30

Hipnoz ve Travma Terapisi

Hipnoz ve Travma Terapisi


Hipnoterapi, derin bir rahatlama durumu sağlar ve travmadan iyileşme sürecinde faydalı olabilir. Travma, evrensel bir insan deneyimidir. Bir travmatik olay, kişiler arası kötüye kullanımdan doğal afete veya sevilen birinin aniden ölümüne kadar her şeyi içerebilir.

 

İnsanlar travmatik olayları veya deneyimleri işlemede zorlandıklarında, depresyon, anksiyete, uykusuzluk, flaşbackler gibi belirli ruhsal sağlık durumlarına veya semptomlara yol açabilir. Hipnoz, aynı zamanda hipnoterapi olarak da adlandırılır, derin bir rahatlama ve odaklanmış konsantrasyon durumudur. Bu, travma için bir tür zihin-beden tedavisidir. 

 

Eğitimli ve Sağlık bakanlığı tarafından sertifikalı hipnoz uygulama yetki belgesi olan bir psikoterapist, sizi sözel işaretler, tekrar ve imgelerle derin bir odak ve rahatlama durumuna yönlendirmek için hipnoterapi yöntemini tedavi amaçlı  kullanabilir. Hipnozdayken, bu yoğun konsantrasyon seviyesi sıradan dikkat dağıtıcıları yok saymanıza ve sağlığınızı iyileştirmek için yönlendirilmiş önerilere daha açık olmanıza olanak tanır. Bir hipnoterapistin yardımıyla, yaşadığınız travma ile ilgili belirli semptomlardan kurtulabilirsiniz.

 

Hipnoterapinin , bazı durumlarda travma semptomlarının ve post-travmatik stres bozukluğu (PTSD) tedavisinde etkili olduğunu ortaya koyan araştırmalar vardır. Araştırmacılar, hipnoterapinin depresyon belirtilerini azaltma potansiyeline sahip olabileceğini bulmuşlardır.

 

 Hipnozun bilişsel davranış terapisi (BDT) ile birleştirildiği bilişsel hipnoterapi ile yalnızca BDT'nin etkinliğini karşılaştıran bir çalışma, bilişsel hipnoterapinin depresyon, anksiyete ve umutsuzluk duygularını azaltmada daha etkili olduğunu ortaya koymuştur.

 

Travma için hipnoterapi, günlük yaşamınızda büyük bir rol oynayan farklı bilinç durumlarını keşfeder. Bilinçli zihin, doğrudan erişebileceğiniz düşünce ve duyguları içerirken, hipnoterapi sırasında ulaşılan zihin durumu daha derin olabilir ve belirli düşüncelere, inançlara ve duygulara odaklanabilir. Bu, genellikle düşünmediğiniz alışkanlıkları, becerileri ve geçmiş öğrenimleri içerir.

 

Post-travmatik stres bozukluğu (PTSD), travmatik bir olayı tanık olma veya yaşama sonucunda ortaya çıkar ve çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişir. PTSD semptomları dört kategoride toplanır:

  • Tekrar yaşama semptomları
  • Kaçınma
  • Düşünce ve ruh halinde olumsuz değişiklikler
  • Fiziksel semptomlar

Hipnoterapi, özellikle psikoterapi, grup terapisi veya ilaç gibi diğer tedavilerle birleştirildiğinde, PTSD semptomları yaşayanlar için etkili bir tedavi seçeneği olabilir. Hipnoterapi, diğer tedavi seçenekleri kadar iyi anlaşılmamış olsa da, travma için hipnoterapi denemek istiyorsanız, hangi tedavi planının sizin için en uygun olduğu konusunda bir ruh sağlığı profesyoneli ile görüşmeyi düşünmelisiniz.

 

Hipnoz sırasında zihin daha aktif ve açıktır. Rahatlama, rehberli imgeleme ve destekleyici hipnotik öneriler kullanılarak, hipnoterapist belirli travma semptomlarını daha iyi yönetmek için duygularınızı veya inançlarınızı değiştirmenize yardımcı olabilir.

 

PTSD için hipnoterapi teknikleri şunları içerebilir:

- Rahatlama: Hipnoterapist, zihinsel ve fiziksel stresi azaltmak için bir rahatlama tekniği ile sizi yönlendirir.

- Tetikleyicileri belirleme: Hipnoz sırasında fark edilmemiş tetikleyicileri belirlemek mümkün olabilir. Örneğin, travmatik deneyiminiz sırasında arka planda country müzik çalmış olabilir. Şimdi, o türü duyduğunuzda negatif bir tepki tetikliyor, ancak nedenini bilmiyorsunuz. Hipnoz, bu gizli anıları açığa çıkarmanıza ve tetikleyiciyi belirlemenize yardımcı olabilir.

- Anıları yeniden çerçeveleme: Hipnoterapist, olayı zihninizde yeni bir bakış açısı getirerek yeniden çerçevelemenize yardımcı olacaktır. Örneğin, hipnoterapist, olayın zamanında korkmanın uygun olduğunu hatırlatabilir, ancak şu anda size faydalı olmadığını belirtebilir. Ya da travma çocuklukta yaşandıysa, kendinizi yetişkin olarak orada hayal edip kendinizi sakinleştirebilirsiniz.

- Kaynak durumlarını bağlama: Acı veren tetikleyicilerle başa çıktıktan sonra, onları özgüven, güvenli veya kontrol altında hissetme gibi "çapalar” ile değiştirmeye başlayabilirsiniz. Bu olumlu duygu, örneğin baş parmağınızı ve işaret parmağınızı dokunma gibi fiziksel bir uyarıcı ile eşleştirilir. Daha sonra, bu fiziksel eylem, olumlu duyguları tetiklemeye yardımcı olabilir.(çapalama yöntemi) 

 

EMDR ile HİPNOZ AYNI MI? 

 

Hayır. Göz Hareketleri Duyarsızlaştırma ve İşleme (EMDR), travmatik anılarla başa çıkmanıza yardımcı olmak üzere geliştirilmiş başka bir tedavi türüdür. EMDR sırasında, travmatik deneyimlerinizi hatırlarken hızlı göz hareketleri veya başka bir uyarım şekli kullanarak bu travmanın etkilerini işlemenize ve onarmaya destek olunur.

 

İlk bakışta benzer görünseler de, EMDR ve hipnoterapi iki çok farklı ve ayırt edici tedavi türüdür. Hipnoterapinin aksine, EMDR trans benzeri bir zihin durumu oluşturmaz. Bunun yerine, duygularınıza ve duyumlarınıza odaklanarak sizi sürekli olarak gerçeklikle bağlantıda tutar. 

Uzman Psikolog Ebru Özer